24 Haziran 2014 Salı

Hamilelik Testleri ve Fiyatları

Gebelik testi yaptırmak son derece ekonomiktir ve günümüzdehamilelik testleri büyük ölçüde doğru sonuç verir. Hamile olup olmadığımı nasıl anlarımgebeliğin ilk belirtileri nelerdirhamile olan insanda ne gibi değişiklikler olurhamile kalan kadın anlaşılır mı? İşte en ucuz ve en garantili gebelik testleri ve hamilelik testlerinin çeşitleri ve fiyatları.





GEBELİK (hamilelik) BELİRTİLERİ
Aşağıdaki belirtiler erken gebelik döneminde en sık görülen belirtilerdir:
Beklenen adetin başlamaması, adet gecikmeleri, adet olmama
Memelerde dolgunluk, hassasiyet, meme ucunda koyulaşma, memebaşında karıncalanma hissi
Karnın alt kısmında dolgunluk, şişkinlik ve bazen hassasiyet
Bulantı ve bazen kusma
Yorgunluk, uykuya eğilim, başdönmesi
Sık idrara çıkma
Vajina salgılarının artması
Bu belirtiler gebelik oluştuğu andan itibaren vücudunuzda salgılanmaya başlanan gebelik hormonlarının ve salgılanma miktarı artan östrojen ve progesteronun etkisiyle meydana gelir. Bu fizyolojik hormonal değişikliklerin esas amacı vücudunuzun gebeliğe uyumunun sağlanması ve bebeğinizin gelişmesidir.
Bu belirtiler muhtemel bir gebeliğin habercisidir. Kesin tanı için gebelik testi yapılmalı veya ultrasonda gebelik gözlenmelidir.
Hamilelik testlerinin tümü anne adaylarının gebe kalmalarının ardından kanda yükselmeye başlayan HCG adlı hormonu tespite yönelik çalışmaktadır. Bu hormon seviyesini algılama oranı yükseldikçe testin fiyatı da artmaktadır.
Çok düşük düzeyde bile artışı algılayabilen testler daha pahalıdır. Hamilelik testi kanda hamilelik testi ve idrarda hamilelik testi olmak üzere 2 ana gruba ayrılmaktadır. Kanda hamilelik testi fiyatı testin uygulandığı merkezin kalitesine göre değişmekte ve en düşük 25,00 lira civarından başlamaktadır. İdrarda hamilelik testleri ise evde uygulanabilen testlerdir ve erken dönem idrarda gebelik testleri yaklaşık olarak 40 – 45 lira civarından başlamaktadır.
En uygun fiyatlı hamilelik testleri normal hamilelik testleri olup adet gecikmesinin üzerinden 4-5 gün sonra uygulanmaktadır. Satış fiyatı ise eczanelerde 2,00 liradır.
Gebelikte Beta HCG Düzeyleri
Adetleri düzenli olan ve tek gebeliği olan kadınlarda son adet tarihinden sonra gebelik haftalarına göre ortalama BhCG düzeyleri (referans değerleri):
3 Hafta: 0-5 mIU/ml
4 Hafta: 5-426 mIU/ml
5 Hafta: 18-7340 mIU/ml
6 Hafta: 1080 – 56500 mIU/ml
7/8 Hafta: 7650 – 229 000 mIU/ml
9/12 Hafta: 25700 – 288 000 mIU/ml
13/16 Hafta: 13 300 – 254 000 mIU/ml
17/24 Hafta: 4060 – 165 400 mIU/ml
25/40 Hafta: 3640 – 117 000 mIU/ml
Doğumdan 4-6 hafta sonra Beta hCG düzeyi 5 mIU/ml’ nin altına iner.
BhCG gebe olmayanlarda 5 mIU/ml’ den küçük, postmenopozal kadınlarda 9,5 mIU/ml’ den küçük değerlerdedir.
Yüksek Beta HCG Düzeyleri
Çoğul gebelik, mol gebeliği (üzüm gebeliği) ya da yanlış hesaplanan gebelik tarihi nedeniyle BhCG hormonunda beklenenden yüksek seviyeler tespit edilebilir.
Düşük Beta HCG Düzeyleri
Gebelik tarihinin yanlış hesaplanması, embriyo gelişimi olmayan boş gebelik kesesinde ve dış gebelik durumlarında düşük HCG düzeyleri tespit edilebilir.
Erken Gebelikte Düşük Riskinde Beta HCG Düzeyleri
İlk tremesterde beta HCG seviyesi giderek azalırsa embriyoda düşük olasılığı ortaya çıkar; düşük en çok konsepsiyondan sonra embriyonun implantasyon dönemi olan ilk 14 gün içinde olabilir. 14 günden sonra embriyo implantasyonu tamamlanacağı için düşük olasılığı birden azalır. Düşük olayından sonra BhCG düzeyi altı hafta içinde normal gebe olunmayan seviyeye iner. Eğer bu sürenin sonunda hala BhCG seviyesi normale inmemiş ise rahim içi tam olarak boşaltılmamış, plasental parça kalmış olabilir. Tekrar ultrasonik inceleme yapıldıktan sonra D/C tekrarlanmalıdır.İlk trimesterden sonra. Plasenta BhCG üretimini üzerine aldığı için düşük olasılığı oldukça azdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder